مدرس در ممانعت از جمهوری رضاخانی تنها نبود
جمعه, ۱۸ فروردين ۱۳۹۶، ۰۴:۳۰ ب.ظ
مدرس در ممانعت از جمهوری تنها نبود و مهمتر از او روحانیان بزرگ نجف و سامرا بودند که به ایران مهاجرت کرده و جمهوری را مخالف شرع می دانستند و کسی جرات مخالفت با انها را نداشت.
در این رابطه علما در قم گردهماییهایی تشکیل دادند و بنا به گفتهی شیخعبدالکریم حائری در یکی از این جلسات که با حضور نایینی، سید ابوالحسن اصفهانی و حائری تشکیل شد، آنان تصمیم گرفتند سردار سپه را از این کار منع نمایند و از آنجا که روند جریان جمهوریخواهی به میل رضاخان حرکت میکرد وی به سراغ علما به قم رفت و در شرایطی که به دلیل برخورد خشونتآمیز او با تظاهرکنندگان مخالف، رییس مجلس وقت، مؤتمن الملک تصمیم گرفته بود در نشست ویژهی مجلس سردار سپه را از رییس الوزرایی برکنار سازد، رضاخان کوشش کرد از پیوند دوستانهی خود با علما بهره گیرد. بنابراین به عنوان خداحافظی با علمای تبعید شده از عراق که در تدارک بازگشت بودند، در روز 6 فروردین 1303 با حائری، نایینی و اصفهانی دیدار کرد و پس از مذاکره دربارهی جمهوریخواهی، آیات سیدابوالحسن اصفهانی، محمدحسین غروی نایینی و عبدالکریم حائری در تلگرافی به علمای تهران در 12 فروردین 1303 به دلیل عدم مناسبت جمهوریت با مقتضیات این مملکت و نارضایتی عام الغای آن را اعلام نمودند. در همان روز رییس الوزرا و فرماندهی کل قوا، رضاخان نیز طی بیانیهای اعلام کرد:
«در موقعی که برای تودیع آقایان حجج اسلام و علمای اعلام به حضرت معصومه (ع) مشرف شده بودیم، با معظم لهم در باب پیشامد کنونی [جمهوریخواهی] تبادل افکار نموده و بالاخره چنین مقتضی دانستم که به عموم ناس توصیه نماییم که عنوان جمهوری را موقوف نمایند.
همین علما و بسیاری دیگر هم مشوق رضا خان برای پادشاهی بودند.
. پس از آن تلگرافهای تبریک از سوی برخی از روحانیون از جمله هیأت علمیهی آذربایجان، آیتالله شیخ مرتضی آشتیانی از علمای سرشناس تهران که مقیم مشهد بود، محمدرضا زنجانی و تلگرافهای دیگری از علما و روحانیون سایر نقاط کشور مانند سیستان، ملایر، سمنان، گلپایگان، تویسرکان، بارفروش (بابل)، شرفخانه، اردبیل، قزوین، دزفول و بروجرد ارسال شد که در آنها از انقراض قاجاریه ابراز خشنودی گردیده و به رضاشاه تبریک گفته شد. علاوه بر علمای شیعه، برخی از روحانیون اهل سنت از جمله محمد مردوخ نیز از رضاخان حمایت کردند. پس از مجلس مؤسسان و رسمیت سلطنت رضاشاه و مراسم تحلیف او به عنوان پادشاه جدید در ۱۴ آذر ۱۳۰۴. تلگرافهای تبریک از سوی روحانیون داخل و خارج ایران ارسال شد که حاکی از خوشبینی نسبت به اوست. علمای نجف همچون آیتالله سیدابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی، مهدی خراسانی، جواد صاحبجوهر و محسن علاء المحدثین، در اسفند ۱۳۰۴تلگرافهای تبریک به ایران ارسال کردند." از جمله افراد دیگر که پس از پایان دادن سردار سپه به سلطنت ۱۴۰ سالهی قاجار تلگراف تبریک برای او فرستادند آیتالله نایینی بود.
۹۶/۰۱/۱۸