چهار ویژگی روشنفکران دینی
پنجشنبه, ۳ تیر ۱۳۹۵، ۰۳:۳۲ ق.ظ
ویژگی اولشان این است که گفتمانشان، یک گفتمان مدرن است. به این معنا که یک شیوهی خاصی از سخن گفتن را مورد استفاده قرار میدهند که این شیوهی خاصّ، از یک شبکهای از واژهها و اطلاعات استفاده میکند که این شبکه از یکسو بر یک نظام معیشتی جدید و از سوی دیگر بر نظام اندیشگی جدید (نظامی که پس از پیدایش تجدّد در جهان شکل گرفته است)، مبتنی است. اصطلاحات و شیوهی سخن گفتن آنان به نوعی به نحوهی معیشت مدرن و نظامهای اندیشگی مدرن برمیگردد و همه گفتمان مدرن دارند.
🔹ویژگی دوم؛ این است که برخوردشان با واقعیت موجود (رفتارها، روابط میان افراد باورها و دیدگاهها، ساختارهای اجتماعی)، یک برخورد انتقادی است. یعنی آنان تمامی این موارد را با معیارهایی زیر سؤال میبرند، نقد میکنند و گاهی وضعیت موجود را به نفع وضعیتی که در ذهن خود مطلوب میدانند، نقّادی میکنند.
🔹ویژگی سوم این است که از «موضع انسان» به مسایل نگاه میکنند. یعنی نگاهشان معطوف به انسان و مسایل مبتلا به انسان است. حتّی زمانیکه دربارهی دین بحث میکنند، از این زاویه بررسی میکنند که انسان چه نیازی به دین دارد یا دین آمده تا کدام مشکل انسان را برطرف کند؛ یعنی همهی مسائل، درباره و حول محور انسان است و از این زاویه است که حتی مسایل الهی و دینی را هم بررسی میکنند. به نوعی انسان و مسایل مبتلا به او، جایگاهی محوری در مباحثشان دارد.
🔹ویژگی چهارم احساس یک «تعهّد اجتماعی» است. آنان احساس میکنند در جامعهای که در آن، زندگی میکنند نمیتوانند نسبت به مسایل و مشکلاتاش، بیتفاوت باشند، به عبارتی دیگر، نوعی رسالت در خود میبینند که باید کاری برای جامعه بکنند و از وضع موجودِ نامطلوب به سوی وضعیتِ ناموجودِ مطلوب پیش ببرند، برخلاف عالمانی که کارشان صرفاً کار علمی است و تعهّدشان تنها به معیارهای علمی است و تعهّدی اجتماعی احساس نمیکنند. آکادمیسینها بسیار کمتر احساس نوعی رسالت اجتماعی میکنند🔺
*علیرضا علوی تبار
۹۵/۰۴/۰۳